De orchideeënfamilie (Orchidaceae) is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Het aantal soorten wordt rond de 20.000 geschat. Wereldwijd zijn meer dan duizend bekend welke verdeeld worden over tientallen subfamilies. Het geslacht dat u bij Van Vlerken kunt kopen is uit de Phalaenopsis familie van ongeveer 60 verschillende orchideeën. De naam Phalaenopsis komt van het Griekse 'phalaina'  wat 'mot' betekent, en 'opsis' wat 'gelijkend' betekent. De benaming beschrijft de bloeiwijze van sommige soorten, die op een vliegende mot of vlinder lijkt.

Standplaats

Geef uw orchidee een lichte plaats tussen de 16 en de 18 graden, maar zet de plant nooit in de volle zon. Als de bladeren van de orchidee van groen naar geel verkleuren, is dit een teken dat de orchidee te licht staat. Worden de bladeren daarentegen donkergroen en laat de orchidee haar knoppen vallen? Dan staat de plant te donker.
Als de orchidee op een te koude plek staat en de orchidee te veel of te weinig water krijgt, laat zij al haar bloemen vallen. 

Tip: Plaats uw orchidee niet naast fruit. Door de stof Ethyleen afkomstig van fruit en groente kan de orchidee al haar knoppen laten vallen.

Water

De benodigde hoeveelheid water wat een orchidee nodig heeft verschilt per seizoen.
Zomer: eenmaal per 7-10 dagen gematigd water op kamertemperatuur geven.
Winter: eenmaal per 10-15 dagen gematigd water op kamertemperatuur geven.
Verwen uw orchidee wanneer mogelijk, eens in het half jaar met een dompelbad.

Wanneer uw orchidee in een arrangement zit, giet het water dan niet in de kern van de plant, maar op het potgrond rond de bladeren.

 

Orchidee is decoratie en mag niet gebruikt worden voor consumptie.